Van veel fysieke en mentale klachten, waarvoor al behandeling of begeleiding wordt ontvangen, is bekend dat deze klachten gerelateerd zijn aan verminderde vitaliteit en belastbaarheid. Dat is cijfermatig zichtbaar met lage scores op vitaliteitsparameters zoals de HRV-baseline.
HRVgezond verbetert gericht en meetbaar vitaliteitsparameters, waardoor wordt bijgedragen aan vermindering van klachten. Deelnemers leren ook om zelf, zonder ondersteuning, de vitaliteit te monitoren en verbeteren, met meer eigen regie als resultaat.
HRVgezond diensten zijn er voor:
preventie: deelnemers leren met cijfermatige feedback leefstijl en gezondheid te verbeteren
verbetering fysieke klachten: meetbaar en gericht het gestreste autonoom zenuwstelsel tot rust brengen
verbetering psychosociale klachten: meetbaar en gericht het gestreste autonoom zenuwstelsel tot rust brengen.
Welke klachten?
Onder andere van de volgende fysieke klachten is bekend dat ze samengaan met een gestrest autonoom zenuwstelsel:
hart- en vaatziekten
diabetes
vatbaarheid voor infecties.
Ook van veel psychosociale klachten is bekend dat ze gerelateerd zijn aan gestrest autonoom zenuwstelsel, zoals:
burn-out
depressie
angst.
Bij behandeling van psychosociale klachten is het gangbaar vooral te investeren in het ervaren, begrijpen en oefenen via het hoofd. HRVgezond richt zich op het tot rust brengen van het autonoom zenuwstelsel, biologisch het meest basale zenuwstelsel. Van veel psychopharmaca is bekend dat ze de HRV-baseline verlagen en daardoor een verhoogd risico op medische aandoeningen veroorzaken. HRVgezond helpt de (forensische) GGZ om deze negatieve bijwerking bij cliënten tegen te gaan.
De voordelen van gezondheid meetbaar verbeteren
Vitaliteit is meetbaar en ook meetbaar te verbeteren. Cijfermatige feedback van vitaliteit is voor de gebruiker waardevol omdat:
het motiveert en richting geeft aan leefstijlverandering
het op korte termijn de effecten van bepaald gedrag laat ziet, bijvoorbeeld alcoholgebruik of weinig slapen
leefstijlinterventies beoordeeld kunnen worden op persoonlijk effect; werkt het nu echt voor mij of is het effect nihil?
Gebruik van persoonlijke gezondheidsdata links laten liggen is, gezien de huidige beschikbaarheid van wearables, een gemiste kans. Het blijft echter nog wel een uitdaging om een wearable met goede parameters te vinden en, en dit is nog belangrijker, om vitaliteit meetbaar te verbeteren.
Aandachtsgebieden voor interventie
Met leefstijlinterventie op de volgende gebieden kan vitaliteit en klachtenniveau verbeterd worden:
slaap
voeding
ontspanning
bewegen
Dagelijks HRV meten (max 5 minuten) is erg belangrijk. Een leefstijlverandering, bijvoorbeeld meer bewegen, kan daardoor op effect beoordeeld worden. Ook kan stressopbouw, van fysieke of mentale oorsprong, gesignaleerd worden.